Марківська районна рада

ГАРНЕ СВЯТО, ЯКЕ ОБ’ЄДНАЛО ЛЮДЕЙ!

Переглядів: 283

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією тиждень називається сирним або м'ясопусним — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом.

Масляна поділяється на три частини: зустріч у понеділок, широкий четвер, прощальна неділя. Широкою ходою пройшла Масляна цього року на Марківщині. 28 лютого на площі біля районної державної адміністрації розпочалось масове святкування. Проводжали зиму кулішем, млинцями зі сметаною, святковими піснями та іграми. Ще у стародавні часи поширеною розвагою було катання на конях. І в цьому році в Марківці запряжені вороні катали охочих дітлахів. Тематичні хороводи, пісні, танці, конкурси – довершили масове дійство. Та на цьому Масляна в районі тільки почалася.

Так 29 лютого в селі Курячівка святкування Масляної як завжди, вже протягом не одного року є доброю традицією. Ще до приходу свята кожен знає свої обов'язки. Адже потрібно і напекти млинців, і зварити куліша, і запросити гостей. Гарячі, масляні млинці з різноманітними начинками - рибою, сиром, грибами та сметаною були справжньою прикрасою святкового столу.

 На базі СК «Україна», що на вершині відбувся святковий концерт зустрічі весни. За доброю традицією того дня зібралися і дарували свою творчість і колишні завідуючі даним клубом. Це і Максим Конюхов, і Олексій Скнарін, і Антоніна Підкуйко. А дівчатка, починаючі аматори сцени, співали веснянки і закликали весну. Звісно, всіх присутніх пригощали кулішем, млинцями і гарячим чаєм.

На базі Кабичівського СБК традиційно Масляна святкується пишно, подійно. Завдяки старанням усієї громади святкування вдалося на славу.

А на свято Масляної в с. Лісна Поляна Марківського району з`їхалися глядачі та аматори сцени із сусідніх сіл Марківського, Тишківки. Родзинкою заходу була виставка продукції. Найактивнішим були вручені подарунки, всім, хто постійно докладає максимум зусиль аби подібні заходи залишалися постійними на території села.

Чудовим продовженням традицій стало проведення Масляної в СК «Мрія» 1 березня. До сільського клубу «Мрія» на кожен наступний захід приходить все більше і більше гостей. З усієї Марківки з`їзджаються люди, щоб в домашній, затишній атмосфері провести зиму. Щира атмосфера та досконало підібрані артисти притягують глядачів, немов магніт. Під час свята закінчення зими - Масниці, кульмінаційним моментом було також залізання на полірований дерев'яний стовп. От і цього разу випробовували марківських спритних парубків.

1 березня продовжилась святкова програма в Гераськівському СБК. До уваги присутніх аматорський колектив Будинку Культури підготував театралізовану постановку «Вже Масляна до нас прийшла». Відбулося справжнє народне гуляння з танцями , конкурсами, частівками у виконанні Антоніни Підкуйко і Наталії Донченко. В одному хороводі закружляли Зима(Анастасія Калтиріна), Весна (Валентина Куликова), Баба-Яга (Кіра Сивоконь), Масляна (Анна Білаш). Де ж ще таке можливо, як не на Масляну? А завдяки підтримці ТОВ «Агрофірма Марківське» гераськівчани, терняни, марківчани пригощалися смачним кулішем. В такі дні зовсім не грають ролі, посади, доходи, положення. Всі приходять святкувати. Разом у родинній атмосфері і до самого смерку.

Підтримання давніх традицій, мабуть, є основною запорукою розумінь і злагоди. Ось так святкували Масляну на території Марківського району.

 



« повернутися до списку новин