Марківська районна рада

Засідання колегії облдержадміністрації

Переглядів: 568

 

Сьогодні, 23 лютого, відбулося засідання колегії  облдержадміністрації, яку провів заступник голови  Луганської облдержадміністрації Ю.Ю. Клименко.

 У заході взяли участь голова Марківської районної  ради А.К. Лигута та перший заступник, в.о. голови  райдержадміністрації С.М. Трубіцин.

 Під час засідання колегії директор Департаменту  соціального захисту населення облдержадміністрації  Елеонора Поліщук презентувала Комплексну  обласну програму медичного і соціального  забезпечення учасників антитерористичної операції  та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до  них осіб, на 2017-2019 роки.

 Вона зазначила, що на Луганщині проживає 23807 ветеранів війни. Серед них 11161 особа має статус учасника війни, 7697 осіб – учасника бойових дій, 2128 – інваліда війни, а на 2821 особу поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», більшість з яких потребує постійної допомоги з боку держави, місцевих органів виконавчої влади.

Станом на 1 січня 2017 року в області на обліку перебуває 4832 учасника бойових дій, які безпосередньо приймали участь в АТО та 39 членів сімей загиблих військовослужбовців, які приймали участь в АТО. У порівнянні з 2015 роком чисельність учасників АТО зросла на 234 %.

Життєзабезпечення ветеранів підтримується системою пільг та компенсацій, які визначені відповідними законами. Проте, необхідно привернути увагу суспільства до проблем учасників війни, учасників бойових дій, інвалідів війни, сімей загиблих військовослужбовців, закріпити позитивні тенденції в ефективності реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни.

На обласному рівні зазначені проблеми вирішувалися в рамках «Регіональної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки», яка була затверджена у 2015 році та «Комплексної обласної програми соціального захисту ветеранів війни, праці, військової служби, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів та громадян похилого віку на 2012-2016 роки».

Разом з тим, термін дії зазначених програм закінчився у 2016 році. Таким чином, з метою подальшої реалізації державної політики у сфері соціального захисту учасників військових дій в зоні АТО, членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб, сприяння їх інтеграції у суспільство, а також надання допомоги у досягненні максимальної фізичної, психічної, соціальної, професійної та економічної повноцінності, розроблено проект Комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників АТО та членів їх сім’ї, ветеранів війни та прирівняних до них осіб, на 2017-2019 роки.

Мета програми – реалізація комплексу взаємопов’язаних завдань і заходів, що спрямовані на вирішення нагальних питань посилення соціального, медичного захисту ветеранів війни, створення сприятливих умов для їх життєдіяльності, реабілітації учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та сімей, члени яких загинули під час проведення АТО, які виникають у регіоні.

Також програма повинна забезпечити зменшення соціальної напруги та поліпшення умов життя ветеранів війни шляхом захисту їх у правовій, соціальній та культурній сферах і підтримку поважного ставлення до ветеранів війни, членів сімей загиблих та учасників АТО.

Загальний обсягом фінансування Комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб, на 2017-2019 роки становитиме 4883,927 тис. грн.

Рішенням засідання колегії облдержадміністрації ухвалено проект зазначеної програми.

А.К. Лигута порушив питання щодо обгрунтування тарифів на воду підприємства "Луганськвода" Старобільського відділення. Його ініціативу підтримали голови сусідніх районних рад. Було прийнято рішення вивчити та розглянути дане питання на черговій нараді в облдержадміністрації.  



« повернутися до списку новин