Марківська районна рада

"Марківські сири» – це справжній бренд, візитна картка території, наша слава й гордість."

Переглядів: 1041

 

Найбільше з діючих у Марківці промислових підприємств – сироробний завод. «Марківські сири» – це справжній бренд, візитна картка території, наша слава й гордість. Молокозавод по вул. Горького працював ще з тридцятих років ХХ століття. Він забезпечував молочною продукцією увесь район. Коли за клопотанням нашого земляка Маршала Радянського Союзу А.І. Єременка в 1967 році Марківщину газифікували, з’явилася можливість реалізувати бажання дирекції молокозаводу (в той час завод очолював Федір Степанович Самойленко) розширити потужності виробництва. Ось тоді й виникла думка побудувати на західній окраїні райцентру новий сироробний завод. Знаючи здібності та професіоналізм Андрія Георгійовича Івасенка, який мав досвід в технологічних процесах сироробного виробництва, Федір Степанович запросив його на посаду головного інженера для впровадження задумів і планів будівництва нового підприємства по виробництву твердих сичужних сирів. Після 4 років наполегливої роботи будівничих ПМК №1 тресту «Старобільськбуд», запрошених спеціалістів, за безпосередньої участі А.Г.Івасенка (він вклав всі свої знання, вміння і досвід в технологію будівництва, розміщення технологічного обладнання, а після – й налагодження виробничих процесів підприємства) та фахівця своєї справи - головного механіка Михайла Андрійовича Безсонного завод було введено в експлуатацію у вересні 1971 року. Його проектна потужність розрахована на переробку 100 тонн молока за зміну. Це в чотири рази більше, ніж перероблялося на старому молокозаводі. Продукція марківських сироробів реалізувалась в промислових містах України. Вироблюваний молочний цукор постачався на заводи медичної промисловості усієї держави. В 2011 році найбільше підприємство Марківщини припинило своє функціонування: його тодішні власники визнали молокопереробку справою неприбутковою. Та вже через два роки, дякуючи активній позиції керівництва району, зокрема голови районної ради А.К.Лигути, виробництво запрацювало знову. Нині завод має дистриб’юторів на підконтрольних Україні територіях Луганщини, Донеччини. А також в Харківській, Дніпропетровській, Київській областях. Асортимент продукції збільшується, якість залишається незмінно високою.

Про сьогодення ТОВ «Марківський сирзавод» голова Марківської районної ради Андрій Костянтинович Лигута та в.о. головного редактора Радіо Марківщини Валентина Іванівна Куликова поспілкувалися з комерційним директором Сергієм Вікторовичем Дібровою, інженером з охорони праці Олександром Семеновичем Дорошенком, економістом Олександром Івановичем Косолапом. Відбулася невимушена ділова розмова за круглим столом. Андрій Костянтинович поцікавився у Сергія Вікторовича нинішнім станом справ. Відповідь була такою: «Виникають проблеми з молоком, як літом, так і взимку. Можуть бути проблеми з реалізацією продукції. Та ми рухаємося вперед, працюємо над вирішенням наболілих питань. Розширюємо асортимент продукції. Додали чотири нових види сиру. Масло, сметану будемо випускати фасовані. Хоча наші земляки не люблять фасовки. Їм краще бачити продукт: наприклад, великий шматок масла, від якого вже відрізали часточку й видно його середину». Високу якість продукції забезпечує старанна робота технологів. Та й сировина у виробництві використовується натуральна, без додавання рослинних жирів. Така принципова позиція керівництва. Якість продукту доведена його популярністю серед споживачів та нагородами - «Кращому Луганському товаровиробникові» (2015 рік), золотою медаллю «Кращий товаровиробник України» Міжнародної виставки «Агро 2016», що відбулася у Києві. О.С.Дорошенка знає увесь Марківський район як талановитого співака, соліста вокально-інструментального ансамблю «Райдуга». В переддень свята Дня працівника харчової промисловості представляємо його, як прекрасного трудівника галузі. Олександр Семенович працює на підприємстві вже 47 років. Свій трудовий шлях розпочав слюсарем, наступна сходинка - апаратник виробництва молочного цукру, пізніше - майстер цеху виробництва молочного цукру, і на сьогоднішній день займає посаду інженера з охорони праці. «На кожному життєвому етапі було цікаво працювати в певній сфері діяльності. Виникає інтерес до знань і зараз, адже на заводі впроваджується нове виробництво з переробки сухих молочних продуктів», - ділиться відчуттями Олександр Семенович. До розмови приєднується економіст Олександр Іванович Косолап. Він розповідає про асортимент продукції Марківського сирзаводу. Основна спеціалізація – це виробництво твердих сирів. Більше 20 видів сирів випускається зараз. Паралельно виготовляється кисломолочна продукція, масло вершкове, 2 види сиру (творогу), розширюється переробка молочної сироватки. Зараз на фінішну пряму вийшов процес облаштування лінії перетворення її у суху речовину. Довести переробку молока до 100% - ось головна мета відкриття нового цеху. Виробнича потужність заводу така, що на потреби району вистачає десятої частини продукції. У переддень вашого професійного свята, дорогі трудівники харчової промисловості, прийміть слова заслуженої подяки та шани і найщиріші вітання з нагоди Дня працівників харчової промисловості. Зичимо Вам, шановні трудівники, міцного здоров’я, наснаги, високих матеріальних статків у ваших сім’ях та нових виробничих успіхів на благо нашої Вітчизни.

В.о.головного редактора радіоінформаційної організації "Марківська районна організація радіомовлення"

 



« повернутися до списку новин