Марківська районна рада

Масові випалювання сухої рослинності

Переглядів: 446

Шановні земляки!

Кожен з нас, особливо навесні, спостерігає масові випалювання сухої рослинності. Суттєвої шкоди завдається навколишньому природному середовищу, як правило, на сільськогосподарських землях, вздовж автодоріг, та ще в результаті бездумних дій окремих громадян під час господарської діяльності.

Велика кількість диму від спалювання створює безпосередню загрозу для життя людини, сприяє появі підвищеної кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювання серцево-судинної системи.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, яка веде, в свою чергу, до значного забруднення атмосферного повітря, погіршення якості земельних ресурсів та наносить велику шкоду довкіллю. З’являється загроза загоряння житлових будинків.

Вогонь часто розповсюджується на значні площі і призводить до виникнення пожеж в лісових масивах та полезахисних смугах. При цьому знищуються дикі рослини, птахи, тварини та мікроорганізми, а також місця їх мешкання. Крім того погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту. Дим спричиняє негативний вплив на стан навколишнього природного середовища.

Основною причиною їх виникнення є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Шановні громадяни, застерігаємо вас від необдуманих дій!

 

 

З повагою,

голова Марківської районної ради                     А.К. Лигута



« повернутися до списку новин