Марківська районна рада

ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ НА ТЕРИТОРІЇ МАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОБОТИ  ПРОТЯГОМ 6 МІСЯЦІВ 2018 РОКУ

Переглядів: 444

 

В умовах складних політичних та соціально-економічних процесів, органами прокуратури вживались належні заходи щодо ефективної реалізації наданих законом повноважень, зміцнення та безумовного дотримання законності у сфері протидії злочинності та корупції, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, відшкодування спричиненої шкоди.

Запорукою боротьби зі злочинністю, у тому числі кримінальними правопорушеннями у корупційній сфері, є належна організація роботи, методичне забезпечення та взаємодія між правоохоронними органами, у зв`язку з чим Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури протягом 2018 року проведено 1 координаційну нараду керівників правоохоронних органів, 2 спільних семінарських заняття та створено 6 міжвідомчих робочих груп, кожна з яких безпосередньо спрямована на протидію злочинності у певній сфері.

За результатами  вжитих та скоординованих заходів вдалось не допустити зростання рівня злочинності та забезпечити досить високий рівень розкриття кримінальних правопорушень, який становить 57,6%.

У 2018 році в районі не вчинено таких видів злочинів як тяжких тілесних ушкоджень, що потягли за собою смерть потерпілого, розбоїв, зґвалтувань, незаконного  позбавлення волі або викрадення людини.

Менше обліковано кримінальних правопорушень на 5% (114 проти 120).

Зменшилась кількість злочинів проти власності на 29,6% (з 54 до 38), у тому числі крадіжок на 43% (з 37 до 21), шахрайств на 33,3% (з 15 до 10).

Процесуальними  керівниками Марківського відділу Старобільської місцевої прокуратури забезпечено нагляд у  569 кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснювалось СВ Марківського ВП ГУНП.

З метою всебічного, повного і неупередженого досудового розслідування   процесуальними керівниками Марківського відділу Старобільської місцевої прокуратури  надано 103 вказівки в порядку ст. 36 КПК України, скасовано 4 незаконні та необґрунтовані постанови про закриття кримінальних проваджень.

Загалом протягом поточного року Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури до суду спрямовано 48 кримінальних  проваджень з обвинувальним актом, у тому числі 4 з угодами про примирення та 4 про визнання винуватості, судом розглянуто 26 кримінальних проваджень з ухваленням обвинувальних вироків.

Порушень прав потерпілих, конституційних прав громадян, які підозрювались у скоєнні кримінальних правопорушень, не допущено.

Судом виправдувальні вироки не виносилися, кримінальні провадження за реабілітуючими підставами не закривалися.

За результатами процесуального керівництва Марківського відділу Старобільської місцевої прокуратури протягом першого півріччя 2018 року до суду спрямовано 3 обвинувальних акти в корупційних кримінальних провадженнях за фактами вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 364 (Зловживання владою або службовим становищем), 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального Кодексу України.

Крім цього, у кримінальних провадженнях вказаної категорії, які направлені до суду в поточному році,  встановлені збитки в сумі 324 тис. грн.  З метою відшкодування шкоди, до осіб, обвинувальні акти стосовно яких направлені до суду, заявлені позови на вказану суму та накладено арешт на майно на суму 134 тис. грн. 

Протягом минулого періоду поточного року прокурорами Марківського відділу Старобільської місцевої прокуратури підтримувалось державне (публічне) обвинувачення у кримінальних проваджень вказаної категорії.

За результатами розгляду судом винесено 1 обвинувальний вирок, а інші 5 проваджень перебувають на розгляді.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності прокуратури у 2018 році стало забезпечення додержання вимог законодавства у сфері захисту навколишнього природного   середовища.

Так, протягом 2018 року Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури до суду спрямовано 3 кримінальні провадження за фактом незаконної порубки лісу, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246  КК України та 1 кримінальне провадження за фактом неналежного виконання посадових обов’язків майстром лісу Бондарівського лісництва  за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України.

Поряд з зазначеним, у першому півріччі 2018 року Марківським відділом здобуто значні досягнення у сфері представництва інтересів держави в суді, а саме пред`явлено позовів на загальну суму 3,7 млн.грн., задоволено 2 позови  на загальну суму  263 тис. грн. та закрито провадження у зв’язку із добровільним відшкодуванням на суму 1456 тис. грн.

За прокурорського втручання повернуто 60 га земель.

Так, наприклад, Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури заявлено позов про зобов’язання суб’єкта господарювання  повернути Марківській районній державній адміністрації Луганської області шляхом підписання акту прийому-передачі земельну ділянку та водний об’єкт загальною площею 123,2507 га.

На даний час позов знаходиться на розгляді в Господарському суді Луганської області.

Під час представництва інтересів держави в суді у сфері захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури заявлено 4 позови.

Так, яскравим прикладом вжиття представницьких повноважень на вказаному напряму роботи є звернення з позовами в порядку адміністративного судочинства щодо визнання бездіяльності органів місцевого самоврядування протиправною та зобов’язання вчинити певні дії щодо набуття права власності на безхазяйне майно.

Вживаються відділом  заходи щодо забезпечення безпечних умов руху біля навчальних закладів. Так, у поточному році задоволено адміністративний позов відділу про зобов’язання органу місцевого самоврядування вжити заходів щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів та пішоходів на території біля навчального закладу шляхом обладнання відповідних дорожніх знаків.

Постійно вивчається повнота вжитих заходів державними виконавцями ВДВС Марківського РУЮ щодо виконання судових рішень постановлених позовами  прокурора.

Задоволено 4 скарги прокурора на бездіяльність державних виконавців.

Не залишено поза увагою і стан додержання законодавства при виконанні покарань та застосування заходів примусового характеру стосовно затриманих та засуджених осіб, так впродовж першого півріччя 2018 року Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури внесено 8 документів реагування, у тому числі 5 з питань нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. За наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 особи.

На постійному контролі перебуває правомірність затримання в адміністративному порядку громадян та їх доставлення до Марківського ВП ГУНП у Луганській області та застосування інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Марківським відділом Старобільської місцевої прокуратури забезпечено належний розгляд звернень громадян.

Так, протягом першого півріччя  поточного року надійшло 27 звернень, з яких направлено для розгляду до інших відомств 19 звернень, розглянуто по суті 8 звернень. На особистому прийомі  прийнято 12 осіб.

Марківський відділ Старобільської місцевої прокуратури продовжує  забезпечувати належне виконання функцій, визначених Конституцією України та Законом України « Про прокуратуру».

 

Заступник керівника

Старобільської місцевої прокуратури

Луганської області   

радник юстиції                                                                       О. Опанасюк                                                             



« повернутися до списку новин