Марківська районна рада

З 1 грудня відбудеться черговий перерахунок пенсій

Переглядів: 306

З 1 грудня відбудеться черговий перерахунок пенсій

Законом України «Про державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018 №2629-VIII (далі – Закон № 2629) встановлено розміри прожиткового мінімуму для різних груп населення, зокрема, з 1 грудня 2019 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1564,00 грн. до 1638,00 грн., прожитковий мінімум на одну особу з 1936,00 грн. до 2027,00 грн.

З урахуванням вищезазначеного з 1 грудня 2019 року органами Пенсійного фонду України будуть автоматично проведені перерахунки пенсійних виплат у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму.

Перерахунку підлягатимуть мінімальні розміри пенсій. Тим особам, які отримують пенсійні виплати більші за мінімальні, буде перераховано доплату за понаднормативний стаж, яка визначається у відсотках від прожиткового мінімуму. Вищезазначені перерахунки не провадяться особам, які працюють або займаються підприємницькою діяльністю.

Таким чином, пенсійні виплати тих осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі, 1564,00 грн., збільшаться на 74 грн. і становитимуть 1638,00 грн. Працюючим пенсіонерам перерахунок пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму здійснюється після звільнення з роботи.

Нагадуємо, що працюючим або тим, які займаються підприємницькою діяльністю, пенсіонерам, про необхідність своєчасного (протягом 10 днів з дня працевлаштування) повідомлення органів Пенсійного фонду України про своє працевлаштування.?

Крім того, підвищенню підлягають:

- пенсії за особливі заслуги перед Україною;

- підвищення ветеранам війни;

- підвищення жертвам нацистських переслідувань;

- мінімальні розміри пенсій учасникам бойових дій та інвалідам війни;

- мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

- надбавка донорам. 

Одночасно повідомляємо, що розмір надбавки, передбаченої Законом України “Про донорство крові та її компонентів” визначений у відсотках до прожиткового мінімуму на одну особу, з 01.12.2019 – 2027,00 грн. в розрахунку на місяць та буде складати 202,70 грн. (2027,00 грн. х 10 %). Розміри підвищення пенсій з 01.12.2019 кожному пенсіонеру визначатимуться в індивідуальному порядку та в залежності від того, яка складова пенсійної виплати перераховуватиметься (доплата за понаднормативний стаж, доплата до мінімального розміру пенсій, підвищення або надбавки).

 

Начальник Марківського об’єднаного управління

Пенсійного фонду України Луганської області                                Н. ДУШЕНКО



« повернутися до списку новин