Марківська районна рада

Широкою ходою пройшла Масляна цього року на  Марківщині

Переглядів: 966

 

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За  церковною традицією тиждень називається сирним або  м'ясопусним — через набір страв, які прийнято готувати  протягом цього періоду.

 Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно  відзначається протягом останнього тижня перед Великим  постом.

 Масляна поділяється на три частини: зустріч у понеділок,  широкий четвер, прощальна неділя.

 Широкою ходою пройшла Масляна цього року на  Марківщині.

 24 лютого біля районного Будинку культури розпочалось  масове святкування. Проводжали зиму млинцями зі сметаною, варениками з сиром та святковими піснями та іграми.

Марківська селищна рада – головний організатор заходу, не залишила жодного гостя голодним та сумним. Також від багатьох організацій райцентру були представлені тематичні виставки, на яких була велика кількість млинців, приготовані за таємничою рецептурою кожної господині.

Всіх присутніх привітали зі святом: голова Марківської районної ради – Андрій Лигута, перший заступник голови, в. о. голови Марківської районної державної адміністрації – Сергій Трубіцин, голова селищної ради – Ігор Дзюба. А також з нагоди святкування Масляної свої вітання марківчанам передав голова Луганської обласної державної адміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації – Юрій Гарбуз.

Ще у стародавні часи поширеною розвагою було катання на конях. І в цьому році в Марківці запряжені вороні катали охочих дітлахів селищем. Тематичні хороводи, пісні, танці, конкурси – довершили масове дійство.

Та на цьому Масляна в районі тільки почалася. 25 лютого на території Марківки під керівництвом депутата районної ради – Віталія Мазниченка відбулося продовження свята.

«Цього року ми вперше спробували відновити давню традицію святкування Масляної за довгий час. Бажання організовувати щось подібне виникає, в першу чергу, для дітей. Адже, ми пам'ятаємо, як раніше в нашому дитинстві подібні свята були звичними. Дуже радує, що у нас вже спрацювалася справжня команда не байдужих людей і людей з ентузіазмом. Павло Гордієнко, Павло Лазебний, Іван Онопрієнко, Олександр Булименко, Сергій Булименко це ті люди, які вже спрацювалися на подібних заходах і мають натхнення для подальших дій,»- розпові Віталій Мазніченко.

 Під час свята закінчення зими - Масниці, кульмінаційним  моментом є  також залізання на полірований дерев'яний  стовп. От і цього разу  випробовували марківських спритних  парубків. Намагалися збити  один одного з колоди, міряли  сили у перетягуванні канату, а також  поїдання млинців на  швидкість був один із ключових конкурсів.

 А ось в селі Курячівка святкування Масляної вже на протязі  не  одного року є доброю традицією. Ще до приходу свята  кожен знає  свої обов'язки. Адже потрібно і напекти млинців,  і  зварити куліша, і  запросити гостей.

 Цього року запрошеними в Курячівці були – Андрій Лигута, Галина  Худик, Ніна Душенко.

Директор відділення СТОВ «Агрофірма Марківська», депутат районної ради Олександр Палазюк, спільно з головою Бондарівської сільської ради Олександром Тищенко, вручили подарунки всім, хто постійно докладає максимум зусиль аби подібні заходи залишалися постійними на території села.

В такі дні зовсім не грають ролі, посади, доходи, положення. Всі приходять святкувати. Разом у родинній атмосфері і до самого смерку. Навіть дощ на став на заваді розвагам.

Підтримання давніх традицій, мабуть є основною запорукою розумінь і злагоди. Тому не дивно, що згуртованість та привітність завжди панують на території цього села, як підкреслюють часто гості населеного пункту.

Святкували Масляну також і на інших територіях Марківського району.

Нехай завжди панує мир над нашою рідною Марківщиною. А весняне сонце подарує кожному вдосталь щастя, благополуччя та безхмарного неба. Цінуймо один одного не тільки на свята, а кожного дня і кожну хвилину.



« повернутися до списку новин