Марківська районна рада

Територіальний центр надання соціальних послуг напередодні Дня працівника соціальної сфери України

Переглядів: 671

Суть роботи Марківського територіального центру соціального обслуговування (директор Наталія Григорівна Скиба) полягає в наданні  різних  видів  допомоги  ветеранам  війни  та  праці,  самотнім  непрацездатним  громадянам  похилого  віку,  інвалідам і малозабезпеченим  громадянам.  Проблеми кожного клієнта ми знаємо в деталях, мов членів власної родини, тож і намагаємося задовольнити попит як найповніше.

Під чоловічим піклуванням

При  територіальному  центрі  функціонують  три  відділення, в  яких  станом на 1 жовтня поточного року наші земляки зазначених категорій отримали більше півтори тисячі  різних соціально-побутових послуг. Так, 227 громадян похилого віку, які потребують стороннього догляду, оточені турботою і піклуванням фахівців відділення соціальної допомоги вдома (завідувач Оксана Григорівна Гармаш). Кожен з 30-ти соціальних робітників обслуговує по 7- 8 стареньких.

Рівно 10 років поспіль опікується літніми односельцями Олександр Сергійович Діденко з села Рудівка. Свого часу через брак роботи на селі замінив на посаді соціального робітника власну дружину. Здавалося б, досить незвичний для чоловіка фах. Та він, майстер на всі руки (саме так характеризують Олександра його підопічні), з легкістю порається з будь-якою роботою. І не лише з суто чоловічою, як-то щось відремонтувати чи полагодити. А й, приміром в хатині побілити й прибрати, фундамент підвести, попрати і попрасувати речі – теж  без вагань і якісно.

Навіть хліб «своїм» бабуням пече. Для цього кожній з них придбав по хлібопічці. Отож майже щоранку здійснює обхід сивих клієнтів – заправляє «розумний агрегат» потрібними інгредієнтами, а за деякий час на їхніх столах вже пишаються запашні паляниці. Слідкує, аби бабусі мали все потрібне. Тому за медикаментами, продуктами харчування та іншим крамом часто приїздить до райцентру, адже в селі магазину немає. А щочетверга власну автівку до вінця затарює. Бо скуповується відразу за кількома списками – для підопічних і на прохання сусідів.

Самотужки доставляє доручених йому жіночок поважного віку до райлікарні чи управління соцзахисту населення, якщо в цьому є потреба. Допомагає їм оформлювати папери на субсидію, сплачувати рахунки тощо. Пильнує справність електромережі й газопостачання осель, за необхідності викликає спеціалістів служб.

Олександр Сергійович не притримується складеного графіка, буває у бабунь частіше визначеного часу, та й роботу виконує не тільки ту, що у відповідному переліку значиться. До прикладу, нинішньої осені на прохання деяких з них «розбирався» з їхнім особистим господарством. Вирубав і попатрав качок, навіть продав по кілька тушок. Така комерція додала зайві гривні до бабусиних пенсій.

«Якби не наш Саша, нам би сутужно прийшлося», - не раз чула від жіночок.

Задля здоров’я і задоволення

На подібні увагу й турботу можуть розраховувати всі клієнти терцентру. Фахівці відділення денного перебування (завідувач Юлія Миколаївна Сич) запропонують їм скористатися соціально-побутовими, соціально-педагогічними, соціально-медичними, психологічними та інформаційними послугами. На цю пропозицію вже пристало майже півтисячі громадян похилого віку. Більшість з них, зокрема, звернулася до медичної сестри закладу Любові Василівни Зубенко. Були позитивні відгуки щодо проведених нею сеансів профілактичного масажу.

Користуються популярністю серед ветеранства й консультації психолога Наталії Миколаївни Корсун. Продовжує свою діяльність «Університет третього віку». Його 34 поважних слухачі із задоволенням відвідують заняття на різноманітні теми. А для учасників клубу «Ветеран» соціальний працівник Ірина Іванівна Боковець організовує культурні заходи. Їх учасниками стали 17 заповзятливих пенсіонерів. Крім цього фахівчиня проводить відповідну роботу з безхатченками та звільненими з місць позбавлення волі особами.

Для краси і зручності

Слідкувати за своїм зовнішнім виглядом важливо у будь-якому віці. Спеціалісти відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги (завідувач Олена Анатоліївна Капля) допомагають нашим клієнтам завжди бути у формі і гарному настрої. Про їхню зачіску подбає перукар Раїса Іванівна Геращенко, а про гардероб – швачка Світлана Миколаївна Третяк.

Осіб, які не в змозі самостійно пересуватись, регулярно відвідують вдома завідувачі відділень та перукар. Соціальний працівник Володимир Олександрович Залєщенко навідався до 24 марківчан з числа громадян  означених категорій та допоміг по господарству.

Спеціалісти терцентру продовжують виявляти й обстежувати самотніх непрацездатних громадян, інвалідів, які проживають на території району та потребують різних соціальних  послуг. Піклуванням і турботою мають бути оточені всі.



« повернутися до списку новин