Марківська районна рада

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС

Переглядів: 459

Аварія, що сталася в квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС». Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року.

З нагоди цього дня в актовій залі райдержадміністрації відбувся захід, на якому згадали події тих страшних днів, вшанували пам’ять хвилиною мовчання, хто брав участь в ліквідації найбільшої техногенної катастрофи, та пам’ять полеглих у боротьбі з її наслідками.  В заході взяли участь  голова Марківської районної ради Андрій Лигута, перший заступник голови, .в.о. голови райдержадміністрації Сергій Трубіцин, голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Іван Білаш, громадськість.

Вітаючи чорнобильців, Андрій Лигута сказав: «Ваш подвиг неоціненний для всіх українців, ваша самовіддана праця у той трагічний для України час, зупинила розповсюдження катастрофи, унеможливила її переростання у глобальну. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь. Бажаю вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з вами буде людська подяка за ваші добрі справи!».

Аматори сцени подарували присутнім у залі змістовний тематичний концерт.

Після урочистої частини заходу делегація на чолі з керівництвом району вшанувало пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції покладанням квітів до пам’ятного знаку. 

 



« повернутися до списку новин