Марківська районна рада

Екскурсія у музей - кімнату пам'яті воїнів - афганців

Переглядів: 673

 

Очі туманить ядуча сльоза, 

Руки скувала утома,

Палить їй душу афганська гроза —

Син не вернувся додому.

В неї він був ясночолий, як світ,

Сонячно так усміхався,

Ще й двадцяти не було йому літ,

Юним навік і зостався.

Ясеночки! Синочки! Сини!

Колосочки вкраїнського поля,

Скільки ж вас не вернулись з війни ?

Скільки гибіє ще у неволі?

...Роки летітимуть, мов журавлі,

Та не полегшає втрата,

Доки ходитиме по землі Мати солдата.

Напередодні Дня виведення військ з Афганістану 14 лютого 2018 року, на екскурсію у музей - кімнату пам'яті воїнів – афганців завітали студенти Марківського професійного аграрного ліцею, учні гімназії та голова Марківської районної ради А.К. Лигута.  У музеї діти змогли побачити  світлини загиблих воїнів, стенди з жахіттями війни, особисті речі солдатів. Про експозиції, світлини, а також про саму війну розповів заступник районної організації Української спілки ветеранів Афганістану полковник у відставці В.І. Андрієнко.

«15 лютого 2018 року виповниться 29 років з дня закінчення тривалої, майже десятирічної Афганської війни, яка своїм чорним крилом зачепила і вихідців з нашого району, а взагалі з України – 160375 воїнів взяли у ній участь. Не повернулося з війни 3432 чоловіка,  із них загинуло 3360, пропало безвісти або потрапило в полон 72. Залишились без синів 2729 матерів і 1982 батька. Стали вдовами 505 молодих жінок, сиротами – 711 дітей. Поранено на Афганській війні понад 8000 солдат і офіцерів, стали інвалідами 3560 осіб.

Після війни померло від ран, захворювань вчетверо більше її учасників, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилася втричі. Та скільки б не минуло років, доки ми живі, нам не забути палючий вітер Афганістану, те пекло, про яке довго ніхто нічого не знав. А там йшла справжня війна і гинули наші  кращі хлопці. Вони, як і всі в юності, любили життя, мріяли про щастя, писали вірші і вечорами, під час перепочинку, під гітару співали пісень… Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто не дожив, не доспівав…» - зазначив у своєму виступі Віктор Іванович.



« повернутися до списку новин