Марківська районна рада

14 червня  - Всесвітній день донора крові

Переглядів: 510

 

14 червня  - Всесвітній день донора крові

У травні 2005 року в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові і постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.

Всесвітній день донора крові проводиться у всьому світі і координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

Василь Тимофійович Закутько простий мешканець смт. Марківка свого часу  без вагань йшов на добровільну здачу крові, адже не поставало навіть питання навіщо? Було розуміння того, що комусь потрібна кров. Адже кожного дня і кожної миті хтось потребує допомоги…

Народився ж Василь Тимофійович в с. Новороссош Новопсковського району, де і закінчив 10 класів школи. Далі було навчання в Старобільській автошколі. У 1969 році – служба в армії.

У 1972 році після завершення служби, Василь Тимофійович Закутько починає працювати водієм в Марківській «Сільгосптехніці». Запропонував йому дане працевлаштування Анатолій Аніфатович Клига.

І так склалося, що все своє життя Василь Тимофійович пропрацював саме на цьому робочому місці.

Та між насиченими і не легкими трудовими буднями знаходився час і й на дійсно потрібну та важливу справу. Жодна добровільна здача крові в районі не проходила без участі Василя Тимофійовича. Тоді і в нього, і його друзів-водіїв було розуміння того, що це потрібно, що це вклад в чиєсь життя і здоров'я…

Працівникам за здану кров на той час призначалося два вихідних дні та безкоштовний обід в їдальні.

18 листопада 1985 року пам'ятну медаль та посвідчення «Заслужений донор» було вручено Василю Тимофійовичу Закутько.

На даний час, будучи вже на пенсії, Василя Тимофійовича дуже поважають в усьому районі. Досить часто його називають просто Тимофійович, бо для багатьох він є дуже добрим другом і товаришем, а також просто хорошою і відкритою людиною.

Але, прикро те, ще зараз не дуже є відчутна підтримка таких людей, котрі все життя працею віддано служили Батьківщині.

Надбавка Заслуженому донору до пенсії становить 100 гривень. На жаль, це недуже відчутна сума. Адже пережиті два інфаркти завжди нагадують про себе.. Потрібні на постійній основі ліки, які досить коштовні…

Та не зважаючи на життєві обставини, Тимофійович стійко тримається в гарному настрої.

І якщо б показники здоров'я дозволяли і на даний момент  - Василь Тимофійович Закутько говорить, що і зараз би без вагань поділився своєю кров'ю…

Бо немає нічого важливішого за людське життя…

З Днем донора, дякуємо за врятовані життя!

 



« повернутися до списку новин