Марківська районна рада

Пріоритети в соціальній сфері – легалізація заробітної плати

Переглядів: 567

Пріоритети в соціальній сфері – легалізація заробітної плати

       Зарплата в "конвертах" та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату.

       Відносини між роботодавцями та найманими працівниками не відповідають нормам чинного законодавства. Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801-VIII  з 01.01.2017 підвищено розмір мінімальної заробітної плати до 3200 грн.  В зв’язку з цим роботодавці  бажаючи скоротити свої "витрати", видають частині своїх працівників (навіть без їх відома) заробітну     плату     готівкою,     не відображеною в бухгалтерському обліку, де фактично документально працівник оформлений на півставки, або на 0,25-ставки, тобто відображається заробітна плата нижче встановленої Законом мінімальної.

       Виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя. Виплати у «конвертах» стали одною із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти, використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і перш за все це втрата страхового стажу для призначення пенсії. Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, вони самі позбавляють себе соціальних гарантій

        Здебільшого проблемним питанням щодо легалізації заробітної плати
виникає у суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб. Підприємець, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах і використовує  працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих.

        Працюючі громадяни  або ті, які мають намір працевлаштуватися мають право  вимагайте від роботодавців заключення трудової угоди.

        Крім того перевірити чи офіційно ви працюєте можливо у територіальних відділення Пенсійного фонду України за особистим зверненням, або скориставшись веб-порталом Пенсійного Фонду України.

        Користувачем веб- порталу Пенсійного фонду України стати дуже просто. Щоб зареєструватися на веб-порталі необхідно особисто звернутися до районного  управління Пенсійного фонду, взявши з собою реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) і паспорт, аби вже на місці оформити відповідну заяву. І за декілька хвилин отримати код для доступу до веб - порталу Пенсійного фонду України.

        За допомогою цього коду громадянин переглядає свої дані із системи персоніфікованого обліку, а саме яку заробітну плату нарахував роботодавець,   скільки днів стажу зараховано в результаті сплати страхових внесків з 2000  року.

 

Начальник відділу платежів до пенсійної системи

УПФУ в Марківському районі                                                            Вікторія Сиса



« повернутися до списку новин