Марківська районна рада

Тіньова зайнятість

Переглядів: 607

 

Тіньова зайнятість

Використання праці найманих працівників без укладання трудових договорів, угод і «тіньова заробітна плата» (так звана «зарплата в конвертах») - явища, які міцно увійшли в наше життя та набули великих масштабів. Сьогодні на порядку денному держави як ніколи гостро стоїть питання детінізації трудових відносин і легалізації заробітних плат, особливо в контексті зменшення у минулому році ставки ЄСВ до 22%.

Відносини в галузі оплати праці в Україні регулюються більш ніж двома десятками законодавчих і нормативно-правових актів.

Основним законодавчим актом є Конституція України, на якій базується все законодавство, у тому числі і законодавство про працю.

У статтях 43-46 Конституції України вказано, що кожен громадянин має право на працю, відпочинок, соціальний захист, безпечні і здорові умови праці та заробітну плату, не нижче встановленого законодавством мінімуму.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю України, мінімальна заробітна тата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче за який не може оплачуватися виконана працівником місячна, погодинна норма праці (обсяг робіт). З 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати дорівнює 3 200 гривень.

Саме цьому був присвячений флешмоб, проведений спеціалістами Марківського об’єднаного управління ПФУ Луганської області

 

Заступник начальника

фінансово-економічного відділу                                                                          Вікторія Сиса



« повернутися до списку новин