Марківська районна рада

ЗГАДАЙМО - ГЕРОЇВ ЗЕМЛЯКІВ!

Переглядів: 488

 

 

Кліщов Іван іванович (1918-1942)

Народився Іван Іванович Кліщов 26 січня 1918 року в селі Курячівка Марківського району, Луганської області. В 1925 році пішов навчатися в Курячівську семирічну школу, яку закінчив в 1932 році. В цьому ж році він переїздить в місто Луганськ і вступає вчитися до фабрично-заводської школи при заводі Жовтневої революції. Після закінчення працює слюсарем на паровозобудівному заводі в Луганську, а після переїзду в 1934 році, слідом за сім’єю, до міста Новочеркаськ Ростовської області працює арматурником на Новочеркаському паровозобудівному заводі. В 1935 році заводський комітет комсомолу направляє його навчатися в технікум фізкультури. Та Іван мріє про небо і тому в цьому ж році покидає навчання у технікумі та вступає до аероклубу, який закінчує на відмінно. Потім закінчує Борисоглібську школу військових льотчиків імені В.П. Чкалова. В 1939 році протягом 20 днів приймає участь в боях проти японської авіації, де й отримує перше поранення. В 1940 році після одужання Івана Кліщова направляють в Брянську школу вищого пілотажу, після закінчення якої, маючи звання капітана, він служить в місті Сталінобад. Тут його і застала війна. Вже через рік в званні майора Іван Іванович Кліщов стає командиром гвардійського 521-го винищувального авіаційного полку особливого призначення, озброєного спочатку винищувачами Як-1, а потім Як-9. В його полку не було такого льотчика, котрий на власному рахунку не мав декількох збитих літаків. А самому командиру було лише 24 роки. Позивний «ІК» – перші літери імені і прізвища Івана Кліщова, але льотчику Володимиру Мікояну чомусь забажалося продовжити позивний командира і згодом «ІК» перетворився на «Ікар». А так як хвостовим номером літака І.І. Кліщова була одиниця, то й позивний став «Ікар – перший». «Ікарами» почали називати себе й інші льотчики авіаполку майора. Відзначився Іван Іванович Кліщов в травні 1942 року в бою під Харковим, де довелося прикривати війська Південно-Західного фронту, що виходили з оточення. Влітку 1942 року в бою за Сталінград було вперше застосовано проти німецьких «вертикальників» «етажерку», ідея якої залишати на певній висоті в засаді пару своїх винищувачів та «наганяти» на них німця знизу. Ця техніка ведення бою, яка принесла неабиякий результат, належить майору Кліщову.

Загалом протягом Великої Вітчизняної війни Іван Іванович Кліщов здійснив 220 бойових вильоти, був відчайдушно сміливим і дуже винахідливим в бою. Його знали і поважали  радянські льотчики та боялися німці.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 травня 1942 року командиру 521-го винищувального авіаційного полку, майору Кліщову Івану Івановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Також його нагороджено орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденом Вітчизняної війни II ступеня.

Загинув І.І. Кліщов 31 грудня 1942 року. Похований в місті Розсказове Тамбовської області.

 



« повернутися до списку новин