Марківська районна рада

На часі об'єднання громад

Переглядів: 627

Так вже створений світ, що час не стоїть на місті. Приходить момент, коли потрібно щось змінювати. Змінювати своє оточення, свої умови існування. Напевно, це і є та сама еволюція людства, коли для вирішення глобальних питань потрібно починати зі, здавалося б, не великих кроків.

17 червня 2014 року Верховна Рада України прийняла перший з пакету "децентралізаційних законів" – Закон України "Про співробітництво територіальних громад". І сьогодні представники Марківського району вже на власні очі побачили перші результати об'єднання громад.

З 25 липня по 2 серпня 2016 року пройшов всеукраїнський проект «Змінимо країну разом! Децентралізація: нові можливості», ініційований  головою військово-цивільної адміністрації Луганської області Юрієм Гарбузом та підтриманий Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Головним завданням стало вивчення позитивних прикладів децентралізації в Україні та обмін досвідом у розвитку сільських територій під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України.

Учасниками проекту були сільські голови, представники об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрацій, міські голови, керівництво облдержадміністрації Луганської області.

Від Марківського району в проекті взяли участь: голова районної ради – Лигута Андрій Костянтинович, голова селищної ради – Дзюба Ігор Анатолійович, а також голови сільських рад.

Під час цієї подорожі вони проїхали всю Україну, відвідали об’єднані територіальні громади Полтавської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей та мали можливість перейняти досвід цих громад.

Учасники делегації зустрілись з представниками керівництва зазначених областей, головами об’єднаних територіальних громад, найбільш активними представниками органів місцевого самоврядування.

Головними темами для обговорення слугували нові можливості громад, розвиток сільських територій, співпраця з інвесторами, налагодження системи якісної освіти у громадах, покращення системи охорони здоров’я, бюджетні процеси, перспективи та розробка стратегічних планів.

Представники приймаючої сторони у кожній області продемонстрували найбільш цікаві перспективні проекти та проекти розвитку, які вже реалізовані у регіоні, розказали про стратегії розвитку територій та акценти, на яких планується зосередити основну увагу.

Також гості мали можливість особисто обмінятися досвідом вирішення актуальних питань і поділитися найбільш успішними методиками та напрацюваннями.

Поїздка під назвою «Потяг миру», звичайно ж, є ефективним проектом. Адже, відвідати міста, де програма працює на протязі не одного року в будь-якому випадку корисно для обох сторін. Обмінятися досвідом розвитку своєї місцевості не тільки цікаво, але й дуже важливо.

Відвідавши чимало населених пунктів Західної частини нашої країни, представниками Марківщини було відмічено чималий досвід  колег у напрямку об'єднання громад. Виникали і спірні питання, але частіше погляди співпадали.

Перспектива розвитку об'єднаних громад є в тій місцевості, де буде постійна присутність спонсорів. Капіталовкладення не можуть поки що зайти на територію Східної частини України через постійний ризик. Адже бойові дії, що охоплюють дану територію не можуть гарантувати повноцінний розвиток громади загалом.

Найголовнішою проблемою децентралізації на сьогодні є не доопрацювання  законодавчої бази. Та все таки потрібно пам'ятати, щоб мати можливість достойного розвитку, потрібно ще й вчасно встигнути до того самого «потягу миру».

Коментуючи цей захід голова облдержадміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, зауважив: «Мета цієї акції є не тільки вивчення практик і досвіду інших регіонів України у питаннях децентралізації місцевої влади. Ми прагнемо показати Луганщину як українську землю, луганчан як українців і патріотів, які знають культуру та відкриті для нових ідей».

«Ми хочемо максимально активізувати процес децентралізації у Луганській області. Децентралізація – це не лише нові можливості громад, це – зміна світогляду. Метоюнашого проекту є вивчення позитивних прикладів децентралізації в Україні та обмін досвідом щодо розвитку сільських територій під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України», – зазначив Роман Косинський, заступник голови облдержадміністрації, координатор проекту.

Загалом, враження  учасників поїздки від Марківського району позитивні. Адже, не має нічого більш кориснішого та ціннішого, ніж особисто обмінятися власним досвідом. Звичайно, ще є багато моментів, котрі потребують доопрацювання. Та найважливіше, що винесено з даної поїздки, що Україна одна, єдина. І зовсім не важливо зі Сходу ми, чи Заходу, головне працювати разом на благо нашої спільної Батьківщини.

 

Вікторія Кліщова



« повернутися до списку новин